top of page

Τα souperfoods του φθινοπώρου


Μπορεί οι ζεστές ημέρες του καλοκαιρού να πέρασαν και μαζί τους να πήραν και τα φρούτα που μας δρόσιζαν (ειδικά αυτό το ροδάκινο κομμένο απευθείας από το δέντρο στον κήπο), αλλά το φθινόπωρο έχει έρθει για να μας αποζημιώσει και με το παραπάνω!



Πληθώρα φρούτων είναι ήδη στο ζενίθ τους και εμείς προσλαμβάνοντας τα αντιοξειδωτικά ένζυμα και βιταμίνες που έχουν να μας προσφέρουν, θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να βελτιώσουμε την υγεία μας ώστε να προσαρμοστούμε στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας.



Τα φρούτα του πρώτου φθινοπωρινού καλαθιού



Σταφύλια


Ο καρπός του θεού Διονύσου θεωρείται ιδανική τροφή για αποτοξίνωση καθώς είναι πλούσιος σε βιταμίνες A,B, και C, πολυφαινόλες και κουερσιτίνη, συστατικά με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.


Επίσης, το σταφύλι περιέχει κάλιο το οποίο αποτρέπει την κατακράτηση υγρών, και φυσικά σάκχαρα, τα οποία λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού τους δείκτη δεν αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.


Η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στην φλούδα του είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε αντιγηραντικές θεραπείες και μελετάται ερευνητικά ως θεραπεία για ποικίλες ασθένειες (καρκίνος, καρδιαγγειακές νόσοι, κ.α.).



Σύκα


Η περίοδος των σύκων ξεκινάει τέλος της άνοιξης και μπορεί να τελειώσει βαθιά μέσα στον χειμώνα. Το σίγουρο είναι πως τα σύκα, σε όποια ποικιλία και αν ανήκουν, δεν πρέπει να εξαιρούνται από την διατροφή μας καθώς είναι πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο, και σίδηρο.


Επιπλέον, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή (κυρίως τα μωβ σύκα), βιταμίνες του συμπλέγματος B, βιταμίνη A , E και K – όλα συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης έχουν φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθάνε στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και επιβραδύνουν την απορρόφηση των φυσικών σακχάρων, ελέγχοντας έτσι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Λόγω του καλίου θεωρείται πως μειώνουν την αρτηριακή πίεση, προλαμβάνοντας έτσι από καρδιαγγειακές παθήσεις και έμφραγμα.



Αχλάδια


Το γλυκό αυτό φρούτο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C (13% ημερήσιας πρόσληψης, ΗΠ), βιταμίνη K (6% ΗΠ) και φαινόλες, ενώ αποτελεί εξαίρετη πηγή χαλκού (6% ΗΠ), καλίου (6% ΗΠ) και φυτικών ινών (22% ΗΠ). Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι συνιστά ένα από τα πρώτα τρόφιμα που εισάγονται στην διατροφή των βρεφών.


Η κατανάλωση τους είναι συσχετισμένη με την ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, την ομαλή λειτουργία του εντέρου, των νεύρων και των μυών, και την προστασία από το οξειδωτικό στρες και χρόνιες νόσους.


Στα αχλάδια ανιχνεύονται μικρές ποσότητες φυλλικού οξέος και νιασίνης, οι οποίες είναι κρίσιμες ουσίες για την κυτταρική λειτουργία και την παραγωγή ενέργειας, αλλά και προβιταμίνη A που υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και την επούλωση πληγών. Δεν πρέπει να παραλείπουμε ωστόσο να τα καταναλώνουμε με την φλούδα αφού η πλειοψηφία των παραπάνω θρεπτικών συστατικών εντοπίζεται εκεί!



Ρόδι


Σύντομα θα τα δούμε στα ράφια προς το τέλος του Σεπτέμβρη και δεν θα παραλείψουμε να τα βάλουμε στην διατροφή μας! Ο καρπός τους έχει συσχετιστεί με την προστασία από ποικίλες παθήσεις λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά (τανίνες, φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες). Πιο συγκεκριμένα, θεωρείται πως προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Δρα εναντίον της παχυσαρκίας μειώνοντας την LDL χοληστερόλη, το σωματικό λίπος και τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. Ακόμα, οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες έχουν συσχετιστεί με την καταπολέμηση της αρθρίτιδας και της στυτικής δυσλειτουργίας.


Οι σπόροι του έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C (28mg- 50% ΗΠ), κάλιο (666mg -19% ΗΠ), μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο και φυτικές ίνες. Ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι περιέχει μικρές ποσότητες βιταμίνης K (28% ΗΠ για τις γυναίκες και 21% για τους άντρες), η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην πήξη του αίματος και στο μεταβολισμό των οστών. Επίσης, οι σπόροι του ροδιού αποτελούν καλή πηγή φυλλικού οξέος, βιταμίνης A, E και B6.


Tip: Ο χυμός ροδιού έχει χάσει την πλειοψηφία της βιταμίνης C, γι' αυτό το καταναλώνουμε ολόκληρο!



Μήλα


Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό κάνει πέρα, καθώς τα μήλα αποτελούν πηγή βιταμίνης C (5mg, 10% ΗΠ), κουερσετίνης (φλαβονοειδές), κατεχίνης και χλωρογενικού οξέος, που δρουν ως αντιοξειδωτικά και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχουν πεκτίνη, ένα είδος διαλυτής φυτικής ίνας που δρα κατά της δυσκοιλιότητας και μειώνει την LDL χοληστερίνη.


Ένα μεσαίου μεγέθους μήλο περιέχει περίπου 150mg καλίου, το οποίο καλύπτει σχεδόν το 10% της ΗΠ, μικρές ποσότητες καροτενίου και βιταμίνης A. Αν και το μήλο δεν περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων σε σχέση με άλλα φρούτα, είναι ιδιαιτέρως ευεργετικό λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες (17% ΗΠ) και αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, η κατανάλωση του έχει συσχετιστεί με την προστασία έναντι του διαβήτη, του καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, για να επωφεληθούμε όλων των συστατικών του πρέπει να το καταναλώνουμε με την φλούδα και χωρίς να έχει υποστεί επεξεργασία (πχ. αποξήρανση).

 

Συμπεράσματα

Τα φρούτα όταν καταναλώνονται ωμά και με την φλούδα, μας επιτρέπουν να απορροφήσουμε πληθώρα θρεπτικών συστατικών που ισχυροποιούν τον οργανισμό και τον θωρακίζουν απέναντι σε ποικίλες ασθένειες.

Αν και έχουν σάκχαρα, η φυτική τους προέλευση δεν οδηγεί σε σημαντική αύξηση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, σε αντίθεση με την επεξεργασμένη σάκχαρη, προσφέροντας έτσι ενέργεια και βοηθώντας στη διατήρηση του σωματικού βάρους.

 

Μπορεί πλέον τα πεπόνια να μην έχουν την τιμητική τους, αλλά μπορούμε να επωφεληθούμε των βιταμινών τους μέσω συμπληρωμάτων διατροφής και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας τον επερχόμενο χειμώνα!


Το SODOX αποτελεί μια φυσική 100% φυτική σύνθεση με κύριο συστατικό το υπεροξείδιο της δισμουτάσης (SOD), ένα εκτενώς μελετημένο ένζυμο για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του και την δράση του στην αντιμετώπιση των φλεγμονών.


Το SODOX με εκχύλισμα πεπονιού έχει περιεκτικότητα σε SOD 10 φορές μεγαλύτερη από ενός συνήθους πεπονιού και είναι από μόνο του ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό χωρίς να απαιτείται η χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμινών.


Η από στόματος λήψη και η περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικά ένζυμα (Καταλάση, Γλουταθειόνη, Συνένζυμο Q10, Λιποϊκό οξύ, Καροτενοειδή), βιταμίνες (A, C και E) και μέταλλα (Κάλιο, Νάτριο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο, Σελήνιο) το καθιστούν ένα πολυδύναμο εργαλείο εναντίον των ελευθέρων ριζών της γήρανσης και της φλεγμονής.




Ντουκάκη Ελένη, Μοριακή Βιολόγος, BSc, MSc



67 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page