Τα top αντιοξειδωτικά για υγιές δέρμα
top of page

Τα top αντιοξειδωτικά για υγιές δέρμα

Έγινε ενημέρωση: 23 Σεπ 2022



Σήμερα θα συζητήσουμε για την ανάπλαση του δέρματος εκ των έσω!

Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε το δέρμα μας πολιορκείται καθημερινά από διάφορους παράγοντες. Ορισμένοι είναι η ηλιακή ακτινοβολία (συγκεκριμένα οι ακτίνες UV), το κάπνισμα, η αφυδάτωση και το στρες, συνοδευόμενα πάντα από το σταδιακό εσωτερικό (και αναπόφευκτο) γήρας του οργανισμού μας.


Όλοι οι παραπάνω παράγοντες οδηγούν στην παραγωγή ελευθέρων ριζών οι οποίες, αν δεν εξουδετερωθούν επαρκώς από την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού μας, οδηγούν σε οξειδωτικό στρες. Μάλιστα οι ελεύθερες ρίζες βρίσκονται σε πληθώρα στο δέρμα, σε αντίθεση με άλλα όργανα λόγω των προαναφερθέντων περιβαλλοντικών παραγόντων (πχ. UV), αλλά και της άμεσης επαφής της επιδερμίδας με το ατμοσφαιρικό οξυγόνο!


Οι ελεύθερες ρίζες επιδρούν στην φυσιολογική δομή των βιομορίων του οργανισμού μας (DNA, πρωτεΐνες, λιπίδια υδατάνθρακες), συντελώντας στη συσσώρευση δομικών ή λειτουργικών βλαβών, οδηγώντας έτσι τα κύτταρα σε γήρανση ή/και κυτταρικό θάνατο ή ακόμα και σε καρκινογένεση. Οι μηχανισμοί πίσω από το φαινόμενο δημιουργίας ελεύθερων ριζών από περιβαλλοντικούς παράγοντες και του τρόπου που οδηγούν στις γνωστές σε όλους μας ‘ρυτίδες’ και ‘πανάδες’ ή σε άλλες ανεπιθύμητες παθογένειες, είναι καλά μελετημένοι στην διεθνή βιβλιογραφία.


Ωστόσο, οι ελεύθερες ρίζες δεν είναι πάντα ο ‘κακός’ της ιστορίας. Μάλιστα, τα αποτελέσματα πολλαπλών ερευνών φανερώνουν πως είναι ευεργετικές και αναγκαίες για τον οργανισμό, αλλά μόνο όταν επαρκεί η αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού μας, η οποία καθημερινά πολιορκείται είτε από εξωγενείς μεταλλαξιγόνους παράγοντες αλλά και γενετικές προδιαθέσεις.


Ποια είναι τα συστατικά της αντιγήρανσης;

Το σύστημα προστασίας του οργανισμού μας από τις αρνητικές επιπτώσεις των ελευθέρων ριζών μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες:


1) αντιοξειδωτικά ένζυμα και

2) βιταμίνες ή συμπαράγοντες ενζύμων (μικρού μοριακού βάρους ουσίες)


Οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση στο δέρμα, τόσο στην επιδερμίδα όσο και εσωτερικές στιβάδες, και είτε παράγονται από τον οργανισμού μας ή τις προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας.


Στα αντιοξειδωτικά ένζυμα συγκαταλέγονται η δισμουτάση του υπεροξειδίου, η καταλάση, η γλουταθειόνη, η φερριτίνη και άλλες περοξιδάσες (peroxiredoxin). H δισμουτάση του υπεροξειδίου (SOD) και η καταλάση έχουν βρεθεί σε υψηλές συγκεντρώσεις στην επιδερμίδα στα πλαίσια υγιούς γηρασμένου ή φωτογηρασμένου δέρματος, καταδεικνύοντας ότι η αύξηση των ελευθέρων ριζών στο δέρμα με την ηλικία ή ως απόκριση στην ακτινοβολία, συνοδεύεται από αύξηση παραγωγής αντιοξειδωτικών ενζύμων ώστε να προστατευθούν τα κύτταρα από πιθανές βλάβες. Ταυτόχρονα, έρευνες καταδεικνύουν τον ρόλο έλλειψης δισμουτάσης σε δερματολογικές παθήσεις όπως η ψωρίαση. Η γλουταθειόνη, αν και έχει διττό ρόλο ως αντιοξειδωτικό ένζυμο και ως συμπαράγοντας για την παραγωγή πρόδρομων μορίων της βιταμίνης A και E, φαίνεται να παρουσιάζει μειωμένη συγκέντρωση στο φωτογηρασμένο δέρμα. Επιπλέον, η φερριτίνη είναι απαραίτητη για την προστασία των κυττάρων από την παρουσία ιόντων σιδήρου στο αίμα. Ωστόσο, η προσβολή της δομικής ακεραιότητας της φερριτίνης από την υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά και η έλλειψη της στον οργανισμό, οδηγούν στην αύξηση της κυκλοφορίας των ιόντων σιδήρου στο αίμα και άρα στην αύξηση των ελευθέρων ριζών. Αυτή η αύξηση γίνεται πιο εμφανής μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες και επιταχύνει την γήρανση του δέρματος, καθώς πλέον ο περίσσιος σίδηρος δεν αποβάλλεται από το σώμα με την έμμηνο ρήση.


Πολλαπλές έρευνες έχουν τονίσει την σημασία πρόδρομων μορίων των βιταμινών C, E, A και του συμπαράγοντα CoQ10 (συνένζυμο Q10) ως αναγκαίο κομμάτι της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα αντιοξειδωτικά ένζυμα, αυτές οι βιταμίνες δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό μας και άρα πρέπει να τις προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας. Μάλιστα, οι βιταμίνες C, E και A βρίσκονται σε μειωμένες ποσότητες στο γηρασμένο δέρμα, ενώ η χορήγηση τους προσφέρει προστασία από τις επιβλαβείς συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα (φωτογήρανση, οξείδωση λιπιδίων, καρκινογένεση). Το συνένζυμο Q10, αν και έχει σημαντικό ρόλο στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών που προκύπτουν από τα μιτοχόνδρια των κυττάρων, δεν φαίνεται να έχει σημαντικό φωτοπροστατευτικό ρόλο σε αντίθεση με τις παραπάνω βιταμίνες.


Όλα τα παραπάνω μόρια είναι αναγκαία για τις ζωτικές μας λειτουργίες και η έλλειψη τους έχει συσχετιστεί με πολλαπλές νόσους όπως καρκινοπάθειες, δερματικές παθήσεις (ψωρίαση), καρδιοαγγειοπάθειες και διαβήτη.



Τι συμπληρώματα να προτιμήσω;

Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής είναι ιδιαίτερα σημαντική ή ακόμα και αναγκαία όταν δεν ακολουθείται μια ισορροπημένη διατροφή, όταν έχουμε προδιάθεση για έλλειψη σημαντικών ενζύμων ή περιβαλλοντικοί παράγοντες επιβαρύνουν την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας (πχ. παχυσαρκία, κάπνισμα). Σε αυτά τα πλαίσια, η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής, δεν υποκαθιστά μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά σίγουρα μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο ζωής μας και να λειτουργήσει προληπτικά.


Επομένως, στην περίπτωση που θέλουμε να εστιάσουμε στην αντιγήρανση και στην αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού μας, αλλά και να περιορίσουμε το οξειδωτικό στρες, πρέπει να φροντίσουμε να επιλέξουμε ένα συμπλήρωμα που να βασίζεται στα προαναφερθέντα αντιοξειδωτικά.


Μερικά Tips:

Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή ουσία και άρα μπορεί να προσληφθεί με την μορφή σκευάσματος συνοδευόμενη από νερό ή κάποιον χυμό, σε αντίθεση με την βιταμίνη E η οποία είναι λιποδιαλυτή και άρα η πρόσληψη της πρέπει να γίνεται με την βοήθεια γάλακτος ή γιαουρτιού ή και κάποιου φυτικού ελαίου πλούσιου σε πολυφαινόλες*.


Επίσης, καθώς οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν σηματοδοτικά μόρια και το οξειδωτικό στρες αυξάνεται σε φλεγμονώδεις καταστάσεις (ασθένεια, φυσικό τραύμα), τα αντιοξειδωτικά μπορούν να δράσουν μειώνοντας το οξειδωτικό στρες αλλά και ως αντιφλεγμονώδη εμποδίζοντας την επέκταση της φλεγμονής.


Πως σχετίζεται το SODOX με την υγεία του δέρματος;

Για εσένα που ζεις στην πόλη, εκτίθεσαι καθημερινά στον ήλιο ή καπνίζεις, το SODOX είναι ο "σωτήρας" της υγείας του δέρματος σου! Πέρα από τα πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό που έχουμε συζητήσει και σε προηγούμενες θεματικές, η θετική επίδραση του SODOX στην ζωντάνια του δέρματος είναι κάτι που μας αναφέρουν πολλές φορές!


Το SODOX αποτελεί μια φυσική 100% φυτική σύνθεση με κύριο συστατικό το υπεροξείδιο της δισμουτάσης (SOD), ένα εκτενώς μελετημένο ένζυμο για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του και την δράση του στην αντιμετώπιση των φλεγμονών. Το SODOX με εκχύλισμα πεπονιού έχει περιεκτικότητα σε SOD 10 φορές μεγαλύτερη από ενός συνήθους πεπονιού και είναι από μόνο του ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό χωρίς να απαιτείται η χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμινών. Η από στόματος λήψη και η περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικά ένζυμα (Καταλάση, Γλουταθειόνη, Συνένζυμο Q10, Λιποϊκό οξύ, Καροτενοειδή), βιταμίνες (A, C και Ε) και μέταλλα (Κάλιο, Νάτριο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο, Σελήνιο) το καθιστούν ένα πολυδύναμο εργαλείο εναντίον των ελευθέρων ριζών της γήρανσης και της φλεγμονής.


Έτσι, η χορήγηση SODOX προσφέρει άμεση εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και προστασία του DNA, ενεργοποίηση ενδογενούς αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού και ενίσχυση της ομαλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος με την επιπρόσθετη αντιοξειδωτική προστασία από τις βιταμίνες Α, C και Ε.





Δώσε στο δέρμα σου την ευκαιρία να λάμψει και στο σώμα σου να αναπνεύσει λέγοντας αντίο στην οξείδωση και τις τοπικές φλεγμονές!






*Στην BioPerfecta στηρίζουμε μικρούς παραγωγούς που ανεβάζουν το επίπεδο της παραγωγής ελαιόλαδου με σύμμαχο την επιστήμη. Σας προτείνουμε να συνδυάσετε την πρόληψη λιποδιαλυτών αντιοξειδωτικών με το το βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της AVE COSTA που είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες με πιστοποίηση της Φαρμακευτικής σχολής και είναι βραβευμένο για την θρεπτική του αξία.



Ντουκάκη Ελένη, Μοριακή Βιολόγος, BSc, MSc


Πηγές:

Arulselvan P, Fard MT, Tan WS, et al. Role of Antioxidants and Natural Products in Inflammation. Oxid Med Cell Longev. 2016;2016:5276130. doi:10.1155/2016/5276130


Rinnerthaler M, Bischof J, Streubel MK, Trost A, Richter K. Oxidative stress in aging human skin. Biomolecules. 2015;5(2):545-589. Published 2015 Apr 21. doi:10.3390/biom5020545

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page